Gyémánt félkrajcár

A blog célja mindennapi pénzügyeinkről szólni, gondolkodni és kultúráltan vitatkozni annak érdekében, hogy ne legyünk olyan esetlenek és sebezhetőek ha olyan szavak jönnek szembe mint befektetés, hitel, infláció, THM, reálhozam vagy kötvény. Igyekszem mindig alapos, pontos és tárgyilagos maradni. Igyekszem továbbá rávilágítani arra, hogy a jól hangzó tudományos módszerek és színes-szagos statisztikák sok mindenre jók de csak akkor ha értve és megfelelően kétkedve nézzük őket. A mottó: "Az emberek több mint 99%-ának az átlagosnál több lába van." A blogon megjelent minden írás, minden mondat, minden szó a saját magánvéleményem és semmiben nem korrelál a munkáltatóm véleményével, nem feltétlen tükrözi azt és nem feltétlen egyezik meg azzal részben vagy egészben.

Friss topikok

  • Zabalint (törölt): @s17: Szvsz befalapokból első körben a betét részt tudnák lenyúlni, hiszen nagyon soknak van szám... (2012.01.07. 16:37) Bankbetétvédelem
  • s17: Jó meglátás, nem sikerült. Ebben a kormányzati hazugságfolyamban kicsit jobban kibukkan a személy... (2011.11.26. 17:24) Játék
  • EG0: Zsír. Sötétben bujkáló ellenforradalmárok, mi? :-) (2011.11.25. 19:31) Befőtt helyett 1: az állampapírokról úgy általában
  • s17: @kpityu2: A hosszú lejáratú magyar állampapírok piaca az elmúlt időszakban többször is befagyott, ... (2011.02.04. 20:03) Az állam én vagyok
  • anonymus0911: @s17: Köszönöm a választ. üdvözlettel, (2011.02.03. 09:08) Kockázat nélkül nincs rizikó

Arckönyv

Portfolio.hu

Vegetáriánus csirkecomb

2011.12.22. 23:36 s17

BlaBla.  Ez most nem a duplabóvli kormánykommunikációjáról jutott eszembe.  Azaz mégis.  Volt régen egy BlaBla nevű zenekar, és nekik egy Vegetáriánus csirkecomb nevű számuk.  Innen az idézet:

Vegetáriánus csirkecomb nem létezik, de ha sokszor mondom, úgyis elhiszik.

Ez a sor jutott eszembe ma arról, hogy mivel próbálja saját maga számára racionalizálni pártunk és kormányunk a korábbi rossz döntéseit (és azok következményeit).  Nem a Zegyszerű Zemberekkel kell elhitetni, hogy minden rendben van, sokkal inkább saját magukkal.  Feloldani azt a kognitív disszonanciát (vagy hogy hívják a pszichomókusok), hogy ők a legnagyobb jószándékkal mindent megtettek, de mégsem sikerült, és ezt pedig nem akaródzik beismerni nekik.

Más magyarázatot nem látok arra, ami ma itt megjelent, hogyaszondja:

A miniszter szerint az egész gazdaság, az egész magyar nemzet megújulásban van: jövőre életbe lép a Széchenyi pihenőkártya, új turisztikai finanszírozási formát vezetnek be, ami több száz millió forintnyi vásárlóerőt eredményezhet, és szintén 2012-ben új turisztikai törvényt is alkotnak.

Az én vesszőparipám meg, hogy számoljunk utána.  Mert "több száz millió" még akkor is sok pénz, ha rendes gazdasági miniszter ért a számokhoz, tervez, hatástanul, belegondol és inkább olyat mond, hogy várhatóan négyszázmillió.  A többszázból ugyanis túl gyorsan kiderül, hogy fogalma sincs, mennyi az a "több".  Nem ez a baj, legyen igaza, fejlődjön a magyar vendéglátás (arra érdemes, adót tisztességesen fizető része). De ezzel reagálni a teljes országot érintő leminősítésre számomra olyan, mint hogy ha azt mondanám, elárverezik a lakásomat, de jó helyzetben vagyok, mert találtam egy ötszázast az utcán.

Ha csak a mai napot nézzük, a 12 hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióján 59 bázisponttal volt magasabb az átlaghozam, mint a tegnapi (másodpiaci) hozam.  Ráadásul 40 helyett csak 30 milliárdot sikerült eladni a papírokból, még ilyen olcsón sem kellettek tehát a kutyának sem.  Mit jelent ez?  Csak a tegnapi naphoz képest ez a leminősítés 30.000.000.000 * 0.0059 = 177 millió forintot vett ki mindannyiunk zsebéből.  És akkor ez csak egyetlen állampapírkibocsátás, semmi több.  Ezek azok a számok, amik leginkább önbecsapásból elkerülik a mégoly elmés gazdasági miniszterünk figyelmét is.  Kár értük. 

Ha tetszett, kövesd a Gyémántfélkrajcárt az ArcKönyvön is:

Szólj hozzá!

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://gyemantfelkrajcar.blog.hu/api/trackback/id/tr543489547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása