Gyémánt félkrajcár

A blog célja mindennapi pénzügyeinkről szólni, gondolkodni és kultúráltan vitatkozni annak érdekében, hogy ne legyünk olyan esetlenek és sebezhetőek ha olyan szavak jönnek szembe mint befektetés, hitel, infláció, THM, reálhozam vagy kötvény. Igyekszem mindig alapos, pontos és tárgyilagos maradni. Igyekszem továbbá rávilágítani arra, hogy a jól hangzó tudományos módszerek és színes-szagos statisztikák sok mindenre jók de csak akkor ha értve és megfelelően kétkedve nézzük őket. A mottó: "Az emberek több mint 99%-ának az átlagosnál több lába van." A blogon megjelent minden írás, minden mondat, minden szó a saját magánvéleményem és semmiben nem korrelál a munkáltatóm véleményével, nem feltétlen tükrözi azt és nem feltétlen egyezik meg azzal részben vagy egészben.

Friss topikok

  • Zabalint (törölt): @s17: Szvsz befalapokból első körben a betét részt tudnák lenyúlni, hiszen nagyon soknak van szám... (2012.01.07. 16:37) Bankbetétvédelem
  • s17: Jó meglátás, nem sikerült. Ebben a kormányzati hazugságfolyamban kicsit jobban kibukkan a személy... (2011.11.26. 17:24) Játék
  • EG0: Zsír. Sötétben bujkáló ellenforradalmárok, mi? :-) (2011.11.25. 19:31) Befőtt helyett 1: az állampapírokról úgy általában
  • s17: @kpityu2: A hosszú lejáratú magyar állampapírok piaca az elmúlt időszakban többször is befagyott, ... (2011.02.04. 20:03) Az állam én vagyok
  • anonymus0911: @s17: Köszönöm a választ. üdvözlettel, (2011.02.03. 09:08) Kockázat nélkül nincs rizikó

Arckönyv

Portfolio.hu

Bankbetétvédelem

2012.01.06. 16:59 s17

A tegnapi és mai nap újdonsága, hogy az ellenzéki demagógia követeli, a kormányzati pedig megígéri a bankbetétek védelmét.  Emellett nehéz elmennem szó nélkül, nem is sikerült.

Először is, az EU területén bankonként százezer euróig a tagállamok garantálják a náluk bejegyzett bankok betéteit (nálunk az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap segítségével).  Ebben az alapban elvileg van pénz, tehát egy-két bedőlő bank vagy hitelintézet betétesei viszonylag egyszerűen kifizethetők belőle.  Ez történt nemrég, amikor a Jógazda (jó név, mi?) Takarékszövetkezet betéteseit kellett ebből az alapból kifizetni.  Érdekes példa mondjuk a Citibank, amelyik Magyarországról bankként kivonult, csak fióktelepként működik, az ott elhelyezett betéteket tehát nem a magyar, hanem az ír betétbiztosítás biztosítja.

A bankrendszer, a posztíró véleménye és reményei szerint, az őt érő aljas támadások sorozata (bankadó, árverezési moratórium, végtörlesztés, lázárjani) ellenére él és virul. Ne felejtsük, hogy a válság alatt nem kellett egyetlen magyar bankot sem adófizetői pénzből kimenteni.  A banki betétek tehát most nem a recsegő-ropogó banki mérlegektől, hanem a magyar nemköztársaság kormányától vannak (véleményem szerint nem elhanyagolható) veszélyben.  Mármint nem a forint, hanem a devizabetétek, hogy miért, arról lentebb.

Forintbetétből sok van, sok ember élete megtakarítását tartja a bankban (bocs, a Zótépében).  Pénzügyi mellett politikai káoszt is szülne, ha a kormány ezeket a betéteket (a magánnyugdíjak mintájára) "megvédené".  Ráadásul az ország egyik nagy problémája éppen a devizaadósság, ez nem csökken, sőt inkább növekszik egy betéteinstand esetén.

Ott vannak viszont a devizabetétek.  Körülbelül ezermilliárd forint, tehát pár hónapnyi hiányfinanszírozás gyönyörűen megoldható belőlük.  Jól kommunikálható az elkobzásuk "a burzsujok, akik euróban tartják a gyerek jövőjét, miközben másnak a farhátra sem telik a forintból" vagy "a luxusprofit, amit az 500 forintos eurót a bankban tartók elkönyvelnek a szegény devizahitelesek kárára" esetleg "a Zegyüttküszködés kormánya nemzeti erős forintra váltja át a devizabetéteket, azok megmentése céljából, minden euróért 150 erős forint jár".  Ez utóbbi amúgy bevett szokás ilyen helyzetekben.  Reméljük, hogy mindez csak fikció és előbb fociban, mintsem pénzügyi és költségvetési folyamatokban fogjuk utolérni Argentínát.

Bár az OBA ezekre is vonatkozik, de végső soron az is csak egy (európai szintű) jogszabálynak megfelelően teszi ezt.  Fel nem merülne, hogy baj lehet a betétek hozzáférésével, de ugyebár a magyar nemköztársaságban semmi sem védi a magántulajdont, és egy nap alatt el lehet fogadni bármilyen törvényt.  Attól a kormánytól pedig, amelyik ilyen jól megvédte a nyugdíjunkat, kissé üresen (és számomra ijesztően) hangzik az az ígéret, hogy majd a bankbetétjeinket is megvédik.  Az ellenzék oldaláról nem kevésbé demagóg egy törvényt kezdeményezni arról, hogy a betétek elkobzása sosem fog megtörténni.  Amit ezzel a nyilatkozattal elérnek, az puszta hisztériakeltés.  Ha az ember azt látja, hogy a politikus azt mondja, nem lesz baj a betétekkel, sajnos sok esetben már rohan is a bankba, hogy inkább a párnába varrja a forintját, jobb esetben az euróját.

Ha tetszett, kövesd a Gyémántfélkrajcárt az ArcKönyvön is:

5 komment · 1 trackback

Címkék: portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://gyemantfelkrajcar.blog.hu/api/trackback/id/tr173524654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankszámla nyitása Ausztriában – konkrétumok 2012.01.07. 18:40:26

Látván a Nagy Csapat gazdaságmentő „sikereit” (már azt, amelyik nem láthatatlan, copyright by © Dzsordzs Matolcsy), már egy ideje tervezgettem a megtakarításaim kimentését. Utánaolvasgattam fórumokon, blogokon, a helyzet az volt, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.06. 18:05:48

Átolvastam a blogodat és tetszik. Szokatlanul hidegvérű és még írni is tudsz, grat!
Csak ennyit akartam mondani.

gipszjakabreg 2012.01.06. 21:34:58

Az OBA-ban szerintetek mennyire lehet megbízni? Pár hónapja, ha jól emlékszem, azt olvastam, hogy 88 milliárd forint van betétbiztosítónál, míg az elvileg biztosított betétek összege több, mint 12 billió, azaz 150-szer annyi. A nagybankok piaci részesedése legalább 5-10%, tehát sokszorosa az OBA-nál lévő pénznek.

A különbséget talán az államnak kéne kipótolni, de az állam szerintem abban a pillanatban megy csődbe, hogy egy-két nagybank betétjeit ki kéne fizetnie (már ha nem eleve államcsőd miatt megy csődbe a bank is). (Írországban meg kimentette az állam a bankokat, így jutott a csőd szélére, nem biztos, hogy meg fogja ismételni.)

> "minden euróért 150 erős forint jár". Ez utóbbi amúgy bevett szokás ilyen helyzetekben.
Milyen esetben volt ilyen? (Konkrétan érdekel, sok pénzem van eurós befalapokban.)

s17 2012.01.07. 10:51:35

@gipszjakabreg: dél-amerikai példák vannak bőven, konkrétan Argentínában volt asszem egy negyedelés (mintha ma 80 forintot kapnál minden euróért). Viszont a befalapokat szerintem nem ilyen könnyű elkapni, mivel ott valamilyen euróeszközeid vannak, részvények, kötvények, stb.
Az OBA kapcsán: nagyon jól múködik, amennyiben 1-1 bank csődbe jutna, de rendszerszintű problémát valószínűleg nem tud kezelni, ahhoz már állami akarat és beavatkozás kell. Amiben én nem bízok, hiszen most nem magával a bankrendszerrel, hanem az állammal van a probléma, ahogy Te is írod.

maim 2012.01.07. 14:31:48

Én konkrétan azokra a képekre emlékszem a CNN-en,
amikor Argentínában álltak a tömegek a bankok előtt,rázták a behúzott rácsot és nem tudtak bejutni.A valóságshow-k nyertesei meg nem lakást
és kocsit kaptak,hanem egy fizető állást.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.07. 16:37:44

@s17:
Szvsz befalapokból első körben a betét részt tudnák lenyúlni, hiszen nagyon soknak van számlapénze vagy lekötött betétje is. És befektetési jegye keveseknek van, azokra rá lehet fogni, hogy spekulánsok.

Én amúgy amondó vagyok, hogy nem fogják, infláció lesz itt helyette...
süti beállítások módosítása